Dior’un çantaları kayyuma emanet
İtalya’da lüks markalara ürün tedarik eden firmalardaki çalışma koşulları hakkında soruşturma yürüten İtalyan savcılar, ‘Made in Italy’ damgası için nasıl bir ‘sömürü’ sistemi kurulduğunu ortaya çıkardı. İtalyan basınında yer alan haberlere göre savcılık mart ve nisan aylarında İtalyan polisi ile birlikte Dünyanın en büyük lüks eşya şirketi olan LVMH’nin yan kuruluşu Dior’un tedarikçilerine baskın yaptı. Bu baskınlarda tedarikçi firmaların işçileri sömürerek mağaza fiyatlarının çok altında çanta ürettikleri ortaya çıkartıldı. Savcılık belgelerine göre Dior’un yaklaşık 2.780 dolara satılan çantaları üretmek için bir tedarikçiye 57 dolar ödediği belirlendi. Hammadeyi, deriyi, modeli, Dior sağlıyor. Savcılar, çantaları üreten işçilerin çoğunun Çin’den geldiğini, çantaların günün her saati üretilebilmesi için işçilerin tesiste uyuduğunu tespit ederken iki işçinin ülkeye yasadışı yollardan girdiği, 7 işçinin ise çalışma izinlerinin olmadığı belirlendi.
LVMH CEO’su Bernard Arnault, 233 milyar dolarlık kişisel servetiyle Forbes milyarderler listesinin en tepesinde yer alıyor. Kızı Delphine Arnault ise Dior’un CEO’su.
Armani de yaptı
Soruşturmada ayrıca işçilerin daha hızlı çalışabilmeleri için yapıştırma ve fırçalama makinelerindeki güvenlik cihazlarının çıkarıldığı da tespit edilirken, LVMH ve Dior yetkililerinin düzenli olarak denetlemeleri gereken bu imalathanelere hiç teftişe gitmediği ortaya çıktı.
Aynı soruşturma Giorgio Armani’nin tedarikçilerine de yapıldı. Armani’nin mağazalarda 1.900 dolardan satılan çantaları yüklenicilere 99 dolar ödediği ortaya çıktı.
Milano’daki yargıçlar her iki şirketin birimlerinin bir yıl süreyle adli yönetim altına alınmasına karar verdi. Savcılık, çalışma kurallarını ihlal etmenin, lüks devlerin daha yüksek karlar için güvendiği yaygın bir endüstri uygulaması olduğunu söyledi. Dior’un yönetim altına alınması kararıyla ilgili mahkeme belgelerinde, “Bu, tek bir üretim partisini ilgilendiren münferit bir şey değil, genelleştirilmiş ve konsolide edilmiş bir üretim yöntemidir” denildi.
Milano Mahkemesi Başkanı Fabio Roia, “Asıl sorun tabii ki insanlara kötü muamele edilmesi, sağlık ve güvenlik, çalışma saatleri, ücret. Ancak bir başka büyük sorun daha var: yasalara uyan firmaları piyasanın dışına iten haksız rekabet” dedi.